Soproni Közgyűlés

Soproni Közgyűlés

Soproni választás a számok tükrében

2018. április 11. - Vörös Viktor

Úgy gondoltam, hogy veszem a fáradságot és a választókörzet egészéből kiemelve Sopront, elemzem egy kicsit a vasárnapi eredményeket. Találtam is pár érdekességet.

A pártlistákra és az egyéni jelöltekre leadott szavazatok eredmények a következők lettek:

Fidesz             50,95 %               Barcza Attila                                      51,43 %        

Jobbik           15,41 %                Dr. Brenner Koloman                          17,67 %

Mszp-P          14,01 %                Póczik Roland                                   19,99 %

LMP                 7,30 %                Szakács Gyula                                    4,86 %

DK                   4,55 %                 ----- Póczik Rolandot támogatták ---

Momentum   3,77 %                Supka-Kovácsné Holzhofer Tünde          3,88 %

MKKP             2,14 %                 Tichy-Rács József                                2,16 % 

Egyéb pártok   1,91 %      (kamu pártok)

Jól kiolvasható, hogy csak részben működött a „taktikai” szavazás, hiszen a két esélyesnek tartott ellenzéki jelölt egyéniben több szavazatot szerzett, mint amennyit a pártjuk listán. Az LMP szavazói listán még támogatták a pártot, de jelöltjét kevésnek érezték ahhoz, hogy versenyben legyen a mandátum küzdelemben, így láthatóan leginkább a két erősebb jelöltre szálltak a szavazatok.
Póczik Roland egyébként 467 szavazattal kapott többet, mint az őt támogató két lista pártjai, míg Dr. Brenner Koloman 740 szavazatot nyert a „taktikus” szavazók által. Az LMP 796 szavazót vesztett ezen, a maradék szavazatok leginkább a „kamu” pártok listáján landoltak.
Mivel az Mszp - Párbeszéd , illetve a DK külön listát állítottak, ezért a közös jelöltjük egyéniben ugyan előzte itt Sopronban a Jobbik jelöltjét, Dr. Brenner Kolomant, de soha nem látott módon már nem az Mszp a legerősebb ellenzéki párt a városban, hanem a Jobbik. Ráadásul a választókerület egészében is a Jobbik kerekedett felül a két jelölt versenyében. 18,07 % - 16,64 % arányban. Ebben nyilván megvan az Mszp vezetésének a felelőssége, ha más nem, a jelölt kiválasztásakor hoztak rövidtávon egy rossz döntést.

A Momentum és a Kétfarku Kutyák csirkéjének teljesítménye elismerésre méltó, hiszen az országos eredményeiket meghaladóan teljesítettek. Supka-Kovácsné Holzhofer Tünde a Momentum színeiben egy olyan jelölt volt, aki alig több mint fél éve cseppent a politikába, de úgy kapott közel 4 %-ot a soproni szavazóktól, hogy 1 %-on belülre közelítette azt az LMP jelöltet, aki már legalább 8 év jelölti gyakorlattal rendelkezik. Tichy-Rács József pedig bekodkodálta magát 2 % fölé. Le a kakastaréjjal előtte! :-)

Összesítve a Fidesz és jelöltje hozta a megszokott győzelmet, a Jobbik javított, a Momentum villantott, az Mszp mélyponton, a DK megint csak részben mutatta meg magát, illetve az LMP listán jó, egyéniben sose látott gyenge teljesítményt hozott.

Lesz mit elemezni és lenne min javítani az ellenzéknek! Sajnos attól tartok, erre megint nem lesz idejük.  

Szerintem!barcza_attlia_img_5191.jpg
brenner.jpg

poczik.jpg

gyula.png

holzhofertunde-727x1024.jpg

mkkp-csirke.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://sopronikozgyules.blog.hu/api/trackback/id/tr5613827398

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Csaba Zsuzsanna 2018.04.14. 10:15:43

Köszönöm Viktor,de még mindig sokk hatás alatt vagyok!
süti beállítások módosítása